Chat with us, powered by LiveChat

OCR teknolojisinin tanıtımı ve nasıl çalıştığı

OCR teknolojisine dayalı sistem ve uygulamaların sahip olduğu daha sofistike ve çekici bir özellik, basılı metin kalıplarından daha kompleks olan farklı...

ıstakını gondar

OCR teknolojisi, insanlarla bilgisayarlar arasında bir köprüdür ve onların ortak dilidir. Genel olarak, bilgisayarların insan verilerini ve dilini anlamasına yardımcı olacak, her biri insan-bilgisayar iletişiminin kalitesini iyileştirmede etkili olabilecek çeşitli teknolojiler vardır ve OCR bunlardan sadece biridir. Bu teknoloji herkese tanıdık gelmeyebilir, ancak birçok kullanıcı bunu kullanıyor.

 

OCR teknolojisi nedir?

Bu teknoloji aslında bir yazılımdır. Optik veya optik karakter tanıma teknolojisini kullanan bu akıllı yazılım, çeşitli metinsel verileri otomatik olarak analiz edebilir ve bunları dijital bir veriye dönüştürebilir. Bu sayede bilgisayarlar için istenilen metin anlaşılabilir. Aslında kompleks bir işlevi de olan bu optik karakter tanıma teknolojisi, basılı karakterlerin dijital karakterlere dönüştürülmesinden sorumludur, böylece bu sıradan karakterler bir bilgisayar tarafından kolayca işlenebilir. OCR teknolojisi şu anda çeşitli sistemlerde kullanılmaktadır ve teknoloji dünyasında kullanılan en önemli araçlardan biridir.

 

OCR teknolojisi insan gözünün ve beyninin işlevine benzer

Bu teknolojiyi daha iyi anlamak için beyin fonksiyonuna benzer olduğunu düşünmemiz gerekiyor. Aslında, bu teknolojinin bilgisayarlardaki performans modeli, tıpkı insan gözünün ve beyninin metinleri okuma ve anlama işlevine benzer. Bir metnin anlaşılabilmesi için gözler farklı karakter ve harfleri gözlemler. Daha sonra beyin bu optik ve görsel verileri alır ve analiz ederek verileri anlaşılır kılar. Bilgisayarlarda OCR teknolojisinin işlevi, insanlarda tamamen aynı işlemdir ve bir metin görsel ve optik veriler alarak bunları dijital veriye dönüştürür ve okurlar. Bu, elbette, bilgisayarlarda biraz daha karmaşıktır ve daha fazla araç gerektirir.

 

OCR teknolojisi farklı bilgisayar sistemlerinde nasıl çalışır?

Şimdiye kadar hem OCR'ye hem de işletim modeline aşinayız. Ancak nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için bilgisayarların bu teknolojiyle nasıl çalıştığını görmemiz gerekiyor. OCR işlevinin ilk bölümü metin okumadır. Bilgisayarlarda, tarayıcılar, dijital kameralar veya benzeri cihazlar gözlerin işini yapar ve bu metnin dijital görüntüsünü bilgisayara sağlar. Bu görüntü, diğer herhangi bir grafik dosyası gibidir ve bilgisayar OCR teknolojisi olmayan normal bir sistemde, metin görüntüsünü bir sahnenin veya başka bir görüntünün görüntüsünden ayırt edemez. Şimdi OCR bu aşamaya giriyor ve yetenekleri ile bu metni bilgisayar tarafından okunabilir hale getiriyor, böylece sistem metni analiz edip okuyabiliyor. Daha sonra bu metin görüntüsünü TXT veya DOC dosyası gibi bilgisayarlar için okunabilir bir formata dönüştürerek, bu yazdırılan metin hedef bilgisayar için okunabilir olacaktır.

 

Küresel OCR performansının temeli

Bu bilgisayar dili, dünyanın farklı sistemleri için ortak bir işleve sahiptir. Bu ilk bakışta çok zor ve karmaşıktır. Aslında farklı diller, farklı metinler ve en önemlisi farklı el yazıları arasında ayrım yapmak çok karmaşık bir iştir. Ancak OCR teknolojisinin yapım ve işleyişinin temeli, yazılımın dünyada ortak bir bilgisayar dili olarak hareket etmesini sağlayacak şekildedir. Bu amaçla OCR teknolojisi çeşitli kalıplar ve kurallar kullanır. Bunlardan biri örüntü tanımadır. Ek olarak, OCR sistemi, açılar ve karakter çizgileri gibi özelliklerine göre karşıt harfleri ve karakterleri tanımlayabilir ve tanıyabilir. Sonuç olarak, artık teknoloji dünyasında çok çeşitli yazı tiplerini ve karakterleri destekleyen çeşitli OCR tabanlı uygulamalar görüyoruz. Bu programların çoğunda desende yüzmek yerine harfler özelliklerine göre tanımlanır.

 

OCR teknolojisi, farklı el yazı modellerini algılayabilir

OCR tabanlı sistemlerin ve uygulamaların daha sofistike ve çekici bir özelliği, basılı metin kalıplarından çok daha karmaşık olan farklı el yazısı kalıplarının tanınmasıdır. Burada yine OCR'yi insan beyniyle karşılaştırmak daha iyidir. İnsan beyni, en kötü el yazısını bile kolayca okuyabilir ve analiz edebilir. Bilgisayarlar söz konusu olduğunda, bu biraz daha karmaşık olacaktır. Bu amaçla OCR sistemleri belirli kurallara tabidir. İlk adım basitleştirmedir. Bu sayede verilerin sadece yazılım tarafından okunması daha kolay ve anlaşılır hale gelir. Bunun bir örneği posta öğeleridir. Örneğin bu mesajlarda sadece posta kodunun karakterleri okunur ve adresin tamamı sistem tarafından okunmaz. Öte yandan, OCR teknolojisi ile el yazısı tanıma modelinde dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus ise harflerin net yazılması ve ayrılmasıdır. Örneğin manuel olarak doldurulan formlarda ad ve soyadı ayrı harflerle yazılmalıdır.

 

OCR kullanan çeşitli ürün ve ekipmanlar

Kişisel bilgisayarlar ve PC'ler, OCR teknolojisini kullanan ekipmanın yalnızca sınırlı bir parçasıdır. Şu anda teknoloji dünyasındaki çeşitli cihazlar OCR kullanıyor. Örneğin, farklı sistemlerde çalışan bir dizi el yazısı analiz programı ve yazılımına başvurabiliriz. Bu uygulamaların çoğunda işin büyük kısmını OCR yapar. Ayrıca birçok akıllı telefonda OCR teknolojisinin izleri görülebiliyor. Bu teknolojinin kullanıldığı bir diğer yer ise posta şirketleri. Bu yerlerde, OCR ve yetenekleri, farklı posta öğelerini kategorilere ayırmak için kullanılır. Son olarak, bu teknoloji posta paketlerini yönetmek için daha büyük ölçekte ve büyük cihazlarda kullanılmaktadır.

 

OCR ile metin nasıl taranır

Bir diğer önemli nokta ise taranan metni dijital metne dönüştürme adımlarıdır. Bu bağlamda, OCR teknolojisini bu teknolojiye dayalı bir sistemde kullanmak için aşağıdaki adımların izlenmesi gerekir:

  1. Önce basılı metin hazırlanır. En iyi OCR çıktısını elde etmek için bu metin yüksek kalitede olmalıdır. Kağıt üzerindeki lekeler, mürekkep, kir ve kırışıklıklar OCR performansını olumsuz etkileyebilir
  2. Ardından, metin bir tarayıcı veya dijital kamera tarafından taranmalı ve dijital veya grafik dosyasına dönüştürülmelidir.
  3. Bir sonraki adımda, OCR teknolojisi bu dijital dosyayı siyah beyaz yapar. Bu noktada, dosyada arka plan olarak beyaz, karakterler ve harfler olarak siyah dışında hiçbir renk görülmez.
  4. Bir sonraki adım, bu görüntüyü dijital metne dönüştürmek için istenen dijital dosya üzerinde OCR işlemini çalıştırmaktır.
  5. Aşağıdaki bölümlerde, olası hataları düzeltmek için metin için genel bir hata ayıklama gerçekleştirilir. Yazım hataları ve benzerleri bu aşamada düzeltilir.

 

Gelişmiş OCR uygulamaları türleri de model analizi performansına sahiptir

Unutulmaması gereken bir diğer önemli nokta, örüntü tanımada daha güçlü araçlara sahip olan daha gelişmiş ve güncel programlardır. Bazı daha gelişmiş OCR tabanlı uygulamalarda, sistem metinsel olmayan kalıpları da algılayabilir. Bu durumda sistem, metindeki resimler, tablolar ve çizelgeler gibi diğer öğeleri de algılayabilir ve bunları çalışmanın nihai çıktısına ekleyebilir. Bu gelişmiş kalıp analiz aracı, kullanıcılara birçok alanda çok daha fazla performans sunar.

 

OCR teknolojisinin birçok avantajı vardır

OCR teknolojisine, nasıl çalıştığına ve yeteneklerine aşina olduğunuzda, bu teknolojinin faydalarını anlamak kesinlikle zor değildir. Bu teknolojinin bilgisayar sistemlerinde bulunması öncelikle işin hızını arttırmaktadır. Öte yandan, web sitelerinde metin düzenlemeyi, metin veri aktarımını, taşımayı ve yayınlamayı kolaylaştırır. Kullanıcılar bir metni kolayca gözden geçirebilir, metnin ortasındaki kelimeleri yüksek hızda arayabilir, metni daha hızlı ve daha kolay bir zamanda düzenleyebilir ve gerekirse bulut servislerine veya siber uzaya kaydedebilir. Ancak OCR teknolojisinin belki de en önemli avantajı körler içindir. Çünkü kitap gibi bir metni dijital dosyaya çevirerek bu dijital dosyayı hızlı ve kolay bir şekilde ses dosyasına dönüştürebilirsiniz. Bu sayede görme engelli kullanıcılar, OCR teknolojisine güvenerek basılı metinleri ve kitapları ses dosyası olarak kolayca okuyabilirler.

Yorumlar

onarım ön istek formu